A legendás mosómedvemacska - A Maine Coon rejtelme

     Látványa egy olyan élményt nyújt, amit nem felejtünk el soha. A Maine Coon valóban egy hatalmas, impozáns, királyi megjelenésu macska. Társaságában egyfajta alázat fog el bennünket, mintha csak a macskabirodalom uralkodójával lenne dolgunk. És O persze  meg is tesz mindent, hogy ezt az érzést keltse mindenkiben, aki Ot figyeli. Fenséges járása, magasan tartott feje, hosszú, dús farka, stabilan a földre szegezett széles tappancsai olyanná teszik a megjelenését, mintha egy ókori harcos lenne. De ahogy gyakran megtörténik az állatok esetében, a látszat csal. Tekintélyt parancsoló külseje ellenére a Maine Coon a valóságban egy szelíd óriás.
        Néhány tenyészto szerint ez az amerikai nagymacska elérheti akár a 14 kg-s súlyt is, bár hatalmas mérete ellenére tanulékony, szófogadó, játékos jószág, soha nem agresszív, így egyike azoknak a macskafajtáknak, amiket lehet akár gyerekektol nyüzsgo házban is tartani.
        A Maine Coon, ahogy a neve is mutatja az Egyesült Államokbeli Maine államból (északkeleten, a Kanadai határon fekszik) származik, tehát hazájában nem ritka a farkasordító hideg. Ehhez a klímához remekül alkalmazkodott a Maine Coon felépítése. Félhosszú, dús, vízálló és fényes szore úgy véd a hideg ellen, mintha egy meleg nagykabát lenne. Télen a szorzet hosszúsága elérheti a 6-7 cm-t is. A nyaknál, a hason, és a lábujjak között hosszabb a bunda, ami a testet védi mikor a cicus a suru hóban suhan. A testen azért rövidebb a szor, hogy vadászat közben ne akadjon el az aljnövényzetben. Ugyanakkor szem elol nem tévesztendo, hogy a Maine Coon-nak tipikus vadállat felépítése van, fizikumát tekintve olyan, mint egy rettenetes ragadozó. A legenda szerint egy macska és egy mosómedve nászából született, ami biológiailag teljesen lehetetlen, mert a két állat nem ugyanazon fajhoz tartozik. A külseje és méretei miatt a Maine Coon "mosómedvemacska" néven vált híressé. Nagy valószínuséggel azok a vadmacskák az osei, amiket a Vikingek vittek magukkal Skandináviából abból a célból, hogy a hajóikon elpusztítsák a rágcsálókat.
        Most pedig térjünk vissza e kolosszális teremtmény felépítésének vizsgálatához. Tehát a farka - amirol már fentebb esett szó - dús és hosszú, amit az alvó cicus szinte teljesen maga köré csavar. Ez a viselkedésszegmens is a hideg éghajlaton élo állatokra jellemzo többek között így tesznek az északi kutyák, a Husky-k, a Szamojédok és a Malamutok is. Végezetül nézzük a tappancsokat: vastagok és szorösek, és a síbot funkcióját töltik be meggátolva azt, hogy a cica fenékre üljön a jeges szakaszokon.
        Könnyen azt gondolhatjuk, hogy egy ekkora macskához oroszlánbömböléshez hasonló szigorú és mély hang tartozik, ellenben a Maine Coon-nak kiscicákhoz hasonló éles, panaszos és magas hangocskája van. Emellett minden mozdulatát dünnyögéshez hasonló hanggal azaz purrogással kommentálja foleg a gazdi jelenlétében. Ennek köszönhetoen a Maine Coon az egyik legdumásabb macskafajta. Annak ellenére, hogy néha magányra vágyik, legtöbbször arra törekszik, hogy a családi élet fontos résztvevoje lehessen. Ritkán tartózkodik az üres szobákban, ugyanis folyamatosan követi a ház lakóit és gyakran a legfrekventáltabb helyeken ejtozik. Íme ez az a tulajdonság, ami tökéletes szobamacskává avanzsálja Ot, aki mindig kész mellénk kuporodni a kanapén tévézés közben. Rendkívül fontos Neki a társaság.
        Egy Maine Coon-nal törodni nem nehéz feladat, mivel nem olyan magasak az igényei, mint más fajtáknak. Például annyira selymes, sima és rendezett a szore, hogy felesleges gyakran fésülgetni. De ha a szore mégis piszkos lenne, nem nagy dolog megfürdetni, mert köztudottan vízimádó. Az egyetlen fontos dolog, amit szem elott kell tartani, hogy fürdés után mindig alaposan meg kell szárítani, mert a kabátkája annyira dús, hogyha nem figyelünk, az alsóbb rétegek vizesek maradhatnak.

Hogy kell kinéznie? - Fajtajellemzés

A mai Maine Coon jelentosen különbözik az elso tenyésztett példányoktól: impozáns, robosztus és gigantikus felépítés jellemzi (bár ma már csak nagyon ritkán éri el a régi idokben -kissé eltúlzott- feljegyzett legendás testsúlyértéket).
Méret: Nagy, a kandúr átlagban 7-8 kg, a nostény 3-6kg.

Fej: ék alakú és széles szögletes pofával. A nyak közepes hosszúságú és eroteljes (foleg a kandúrok esetében).

Fül: magasan tuzött, hosszú, nagy, széles fülkagyló, amibem szorpamacsok találhatóak, a fülek tetején a bojt kívánatos.

Szem: enyhén ovális, nagy, a két szem távol ül egymástól és minden szín megengedett.

Orr: széles, enyhén domború, enyhén konkáv stop.

Láb: hosszú, a lábujjak köszött csúszásgátló szor található, eros csontozat, nagy kerek tappancsok.

Farok: hosszú, amit dús hosszú, omlós és zászlós szorzet borít.

Kabát: félhosszú, a háton rövidebb, oldalt hosszabb és a farkon nagyon hosszú. A bunda vízlepergetos, természetesen zsíros, ami az idojárás viszontagságai ellen véd és szinte egyáltalán nem csomósodik.

Szín: minden színváltozat megengedett, kivéve a color-point, csokoládé és lila.

Átlagéletkor: 13-15 év.

Természete

   Nagyon jól elvan a lakásban de még jobban szereti, ha kimehet a teraszra vagy a kertbe. Kíváncsi, aktív, kiegyensúlyozott, nagyon jó természete van. Majdhogynem soha nem karmol és fúj. Független, de becsüli azt, aki gondozza és szereti a család összes tagját. Dús védoszorzetének köszönhetoen nem fél sem a téli hidegtol, sem az esotol. Hihetetlenül hirtelen tud irányt változtatni, így kiváló vadász. Más fajta állatokkal is nagyon jól kijön. Hatalmas mérete ellenére olyan fürge, mint a többi ragadozó, születet vadász, élénk, éber, kíváncsisága kielégíthetetlen, imád játszani és eme rituális tevékenységei végrehajtásához felettébb kifinomult és tökéletesített technikákat alkalmaz. Ahogy a mondás is tartja, O egy szelíd óriás, egy igazi jótét lélek. Békés, derus, és kommunikatív természete alkalmassá teszik az emberrel való együttélésre, akivel gyakran egyenrangú és kitartó kapcsolatot képes kialakítani. Könnyen alkalmazkodik az idosek napi rutinjához, szintúgy, mint a legelevenebb kölykökhöz. A fajtársakkal és a kutyákkal is kituno kapcsolatot tud fenntartani. Imádja a gazdáját, akinek eloszeretettel kíséri a helyváltoztatásait: autón, repülon, és vonton is…..mindig követi a gazdit, sot arra is hajlandó, hogy elkísérje rövidebb útszakaszokon, épp ezért nem is olyan ritka látvány a póráz végén. Mivel a Maine Coon egy természetes fajta, eros a szervezete, nincsenek különösebb egészségügyi problémái, nem kíván különleges étrendet, nem igényel sok gondozást a szore, így nem nehéz gondoskodni róla.

Gondozás

    A dús kabátkát látva azt hihetnénk, hogy a Maine Coon szorének ápolása sok nehézséget okoz a gazdinak, de igazából ez nincs így. A Maine Coon félhosszú szore nem igényel különleges gondozást, mert vízlepergetos, helyenként vízhatlan, ami védi az állatot az idojárás viszontagságai ellen. Borének és szorének természetes 'olajossága' meggátolja a szorcsomósodást és filcesedést. Általában a cica meg tudja magát szabadítani az elhalt szorszálaktól valamint rendben és tisztán tudja tartani a saját kabátkáját. Csak a vedlés idoszaka alatt kell rásegítenünk átfésülve a bundát nagyfogú fésuvel hetente egyszer-kétszer. Nem kell feltétlenül fürdetni, ha mégis így teszünk, akkor nagyon ügyelni kell az alapos szárításra. A kabát aljszorzete nagyon magába tudja tartani a nedvességet, így ha nem figyelünk oda, könnyen megfázhat a cicus.

Táplálás

    A friss étel, csakúgy, mint a konzerv nagyon a fogára való. A Maine Coon különösen imádja a halat, de nem kell mindig kielégíteni ezen vágyait, mert az egyoldalú táplálkozástól emésztési problémák léphetnek fel. Célszeru már kiskortól változatos étrendhez szoktatni, ami tartalmaz friss ételt és konzervet egyaránt. Ez a fajta cica nem feltétlenül indul el vadászni, de ha nincsenek kielégétve az igényei minoséget és mennyiséget tekintve, akkor akár a fedo alá is benéz, sot a hutoajtót is képes kinyitni, azért, hogy kiszolgálja magát.

Tenyésztés

   Meglehetosen termékeny fajta: a nostény általában kétszer tüzel évente és 3-4 cicababát hoz a világra. A nostény elso tüzelése 10 hónapos kor körül esik meg. A nostényt nem ajánlatos 10 hónapos kora elott és 8-9 éves kora után bevonni a tenyésztésbe. A kandúr 1 éves kora körül válik ivaréretté. Rendszerint a nostény nem szorul segítségre a szülés folyamán annak ellenére, hogy a nehéz pillanatokban szüksége van a gazdija jelenlétére. Annak ellenére, hogy a cicamama önellátó, az elso szülés esetén ajánlatos felügyelni a vajúdását hogy egy esetleges probléma fellépése esetén idoben be tudjunk avatkozni. A kölykök 5-12 napos korukban nyitják ki a szemüket és 3-4 hetes korukig kizárólag anyatejjel táplálkoznak. 1 hónapos kor körül kezdhetjük meg a kiegészíto táplálást speciálisan erre a célra kifejlesztett tápláló, könnyen emésztheto ételekkel amelyek elosegítik a fokozatos és egyenletes elválasztást. Születés után a kiscicák szore rövidnek látszik, csak 5-6 hetes kortól indul növekedésnek és ekkor kezdenek el noni a pamacsok a lábujjak között és a fülekben.